Holistisch paardenosteopaat

Filip Martens

Methodiek FiNeSa 

De FiNeSa methodiek is een specifieke behandelmethode voor paarden, ontwikkelt door Filip & Nele.

"Fi staat voor Filip, Ne staat voor Nele en Sa staat voor samen"

Typerend voor deze holistische methodiek, is dat er op een respectvolle manier SAMEN gewerkt wordt met het paard.

We gaan op zoek naar de functie van disfuncties.

We behandelen geen symptomen maar gaan op zoek naar de echte oorzaak op de 4 niveaus: 

mechanisch/structureel, biochemisch/voeding, emotioneel/mentaal & energetisch/spiritueel.

We vertrekken vanuit het principe 'less is more' : 'hoe zachter je iets kan doen, hoe groter het resultaat'.

Wat doet osteopathie?

Osteopathie is een puur manuele therapie. Met behulp van de handen worden de verschillende weefsellagen afgetast en bewegingsstoornissen gevoeld. Door het manipuleren van deze bewegingsstoornissen worden de zelfhelende krachten gestimuleerd en wordt het lichaam weer in balans gebracht.

Volgens de osteopathie vervullen met name de fascia als omhullend en verbindend bindweefsel (bijv. De spieren maar ook de inwendige organen) een uiterst belangrijke rol in het lichaam. Dit lichaamsbreed netwerk van fascia verbindt alle structuren, zodat een verstoring in een gebied ook van invloed kan zijn op verdere structuren. De oorzaak van klinisch opvallende kreupelheid kan bijvoorbeeld een laesie (stoornis) van de thoracale wervelkolom zijn.

"Als pijn wordt gezien in zijn ware rol als boodschapper en niet als de aandoening zelf, kan  de behandeling zich richten op de oorzaak van de pijn."

Filip Martens

Het misverstand kraken

Als osteopaten spreken van een "ontwricht" gewricht (of wervelgewricht), dit is niet hetzelfde als in de conventionele geneeskunde. In de conventionele geneeskunde wordt een dislocatie gekenmerkt door een beweging van een bot voorbij het fysiologische niveau, waarbij de gewrichtscapsule en de ligamenten meestal

scheuren. Er is dus een aanzienlijke verschuiving en letsel.

In de osteopathie daarentegen gaat het om bewegingen van veel kleinere afmetingen. Binnen de normale mobiliteit van een gewricht kan een bot in een bepaalde positie worden gefixeerd, bijvoorbeeld als gevolg van spierspanning. De beweeglijkheid van het gewricht is beperkt, wat op zijn beurt effecten heeft op het bredere lichaam. Nu lost de osteopaat deze fixatie of blokkering op en wordt de normale mobiliteit hersteld en kan het lichaam regenereren. Typische toepassingen van osteopathie zijn chronische ziekten (bijv. Van het bewegingsapparaat). Evenzo wordt een reguliere osteopathische behandeling voor het voorkomen van ziekten en / of verzorging van sportpaarden gebruikt. 

Vormen van osteopathie

Op basis van de overwegend beschouwde structuren, wordt een onderscheid gemaakt tussen drie pijlers van osteopathie. Elk van deze pilaren heeft zijn eigen behandelingstechnieken, die afzonderlijk kunnen worden gecombineerd.

Pariëtale osteopathie

Deze vorm heeft voornamelijk betrekking op botten, gewrichten, spieren en fascia.

Viscerale osteopathie

Hier ligt de nadruk op de interne organen. De nadruk ligt op de nerveuze toevoer, de suspensie in het lichaam en het bloedvatenstelsel.

Craniosacrale osteopathie

Deze vorm werd bedacht door William G. Sutherland en postuleert een craniosacraal ritme dat door het hele lichaam wordt gevoeld. Het woord "craniaal" verwijst naar de schedel (cranium) als het bovenste "eindpunt", de term "sacraal" naar het sacrum (heiligbeen) als het onderste "eindpunt".

Het doel van de craniosacrale therapie is om de mobiliteit van alle elementen (schedel en heiligbeen en alle tussenliggende structuren) te herstellen om een ongestoord craniosacraal ritme te verzekeren.

Wat ik voor jou kan doen?

Als holistisch paardenosteopaat behandel ik geen symptomen of ziekten, maar ga ik op zoek naar de oorzaak van de symptomen of ziekte. Ik ga op zoek naar waarom een bepaald symptoom of ziekte ontstaan is en wat het organisme belemmerd heeft in zijn gezonde balans. In de regel zie ik als holistisch paardenosteopaat een bewegingsbeperking als oorzaak van het ontstaan van een symptoom of ziekte. Deze bewegingsbeperking word door mij onderzocht en behandeld. Zo kan het getroffen gebied weer zijn natuurlijke bewegingen uitvoeren en zijn eigenlijke functie uitoefenen. Hiermee is het principe van zelfgenezing bereikt. Ik zet de zelfgenezende krachten van het paardenlichaam aan om de symptomen of de ziekte te overwinnen. Dit in het licht van Hippocrates, die de arts voorschreef de natuurlijke genezingskrachten te stimuleren (vis medicatrix naturae).

Waarom kiezen voor mij?

 • 23 jaar ervaring als paardenosteopaat
 • Osteopathie op een zachte en respectvolle manier
 • Craniosacraal therapie
 • Kinesiologie
 • Reconnective healing
 • Triggerpoint therapie
 • Facial release therapie
 • Energetisch therapeut
 • Zadel(aan)passer en zadelmaker
 • Bitfitter
 • Trainer in dressuur en springen
 • Docent in  de holistische paardenosteopathie
 • Docent Odisee hogeschool
 • Ik kom bij u op stal in gans België en tot een stuk in Nederland en Frankrijk .

Overtuigd? Maak vandaag nog een afspraak!