Zadel(aan)passer  Filip Martens

Meer en meer ruiters raken overtuigd dat een goed passend zadel onontbeerlijk is!

Een passend zadel is een essentiële schakel tussen ruiter en paard en helpt mee garant staan voor:

24 jaar

ervaring als paardenosteopaat

13 jaar

expert in zadelpassen

+7000

hebben mijn e-book gedownload

een goede band met je paard

een onafhankelijke zit van de ruiter

plezier en rijden in harmonie met je paard!

These slides will be slide-able on the live version of your page!
 
hier nog een berichtje vanuit Zeeland na het zadelpassen vorige week. We moesten zelf meer wennen aan de zit dan ons paard zelf maar hij loopt heel erg ontspannen en fijn!


Nogmaals bedankt voor de service.
Britta Schoe
Testimonial Quote or Title
Vrijdag 3 mei heb je onze paarden Kashmir en Mina behandeld en onze zadels aangepast. 

Ondertussen gaat het heel goed met hen. Beiden voelen soepel aan in het rijden en lijken veel meer gemak te hebben. Mina is actiever en lijkt minder last te hebben van haar rechtervoorbeen . ( ze struikelt minder in het rijden)

Kashmir krijgt ondertussen luzerne en begint te verdikken. Het lijkt erop dat hij een vlottere spijsvertering heeft. Buigen rechts gaat nog wat moeilijk vanwege zijn schouder, het gaat alvast de goede kant op met zijn training hieromtrent. 

We zijn beiden heel blij met ons aangepast zadel.

Jany De Vrieze

Ieder paard heeft recht op een passend zadel, ook jouw paard...

Het is inderdaad een goed idee om minimaal één keer per jaar de pasvorm van het zadel te laten controleren door een professionele zadelpasser. Het paard kan in de loop van de tijd veranderen van lichaamsvorm door bijvoorbeeld spieropbouw of verlies van spieren, of door veranderingen in gewicht of leeftijd. Het zadel kan dan niet meer goed passen en kan ongemak en problemen veroorzaken.

Ook kan het zijn dat de ruiter veranderingen heeft doorgemaakt in zijn of haar ervaring, rijstijl of behoeften. Een zadel dat eerder goed paste, kan nu ongemak veroorzaken of niet meer de juiste ondersteuning bieden.

Een regelmatige controle van de pasvorm van het zadel kan dus problemen voorkomen en bijdragen aan het welzijn van zowel het paard als de ruiter.

In 10 stappen naar goed passend zadel.

Stap 1: Anamnese

Door echt te luisteren zal de paarden(aan)passer een zicht krijgen op jouw wensen, bezorgdheden, toekomstplannen en ambities m.b.t. het werken met je paard. Deze gegevens worden bijgehouden in het persoonlijk dossier van je paard

Stap 2: Observatie

Visuele observatie van het paard in stilstand: Jouw paard wordt eerst in stilstand, geobserveerd qua bouw, stand, algehele gezondheidstoestand en gecontroleerd op drukplekken, wonden, witte haren, anatomische afwijkingen,...

Visuele observatie van het paard in beweging, aan de longe: de natuurlijke bewegingen van het paard worden geobserveerd met en zonder zadel. Is er een verschil merkbaar?

Stap 3: Thermografie en palpatie

Op zoek gaan naar spierspanning, blokkades of ontstekingen d.m.v. palpatie en/of Thermografie. Blokkades kan ik als paardenosteopaat zelf  loswerken. Bij ontstekingen zal er sowieso doorverwezen worden naar een dierenarts.

Stap 4: Loswerken

Loswerken van de paardenrug, indien nodig: een paard met spierspanning, rugpijnen zal altijd een bepaalde, onnatuurlijke, vaak zelfs niet zichtbare, houding aannemen om de pijn te compenseren. Het spreekt voor zich dat het belangrijk is dat dit wordt herkend en losgewerkt vooraleer een zadel daarop wordt aangepast. .

Stap 5: POSITIE zadel bepalen

Positie van het zadel bepalen: waar mag het zadel liggen op deze specifieke paardenrug? Belangrijke punten daarbij:

- aftekenen van beide schouders (deze zijn veelal asymmetrisch)

- breedte van de wervelkolom bepalen,

- positie van de 18e ruggenwervel,

- breedte van de lange rugspier,

- aanhechting van de trapezius,

STAP 6 : METEN IS WETEN

Meten van de boombreedte d.m.v. een boombreedtemeter.

Volledige opmeting van de paardenrug met een professioneel meetinstrument is belangrijk (Equiscan PRO, Horseshape, Arc Device...). Andere gebruikte systemen zijn onvoldoende nauwkeuring (vb. Equiform, gipsafdruk, flexibele meetlat,...). Nog steeds zijn er menige zadelpassers die beweren met het blote oog te zien of een zadel al dan niet past. Tot op vandaag ben ik daar jaloers op, ik kan immers niet door een zadel kijken. Meten is tijdsintensief maar essentieel om nauwkeurig werk te kunnen afleveren. Door de paardenrug op te meten met een professioneel meetinstrument is het ook mogelijk om de evolutie van het paard en de verandering in bouw en bespiering in kaart te brengen en op te volgen.

STAP 7 : ZADELCONTROLE

Uitgebreide controle van het zadel op breuken, schade, algemene staat van het zadel en zitmaat voor de ruiter controleren.

Zadelligging en balans op het paard controleren:

- voldoende ruimte rond de schoft?

- is het zadel niet te lang?

- juiste breedte van zadelkanaal

STAP 8 : ZADEL AANPASSEN

Zadel aanpassen aan de paardenrug en de ruiter rekening houdend met onze opmetingen en bevindingen. 

Weet je dat bijna alle zadels aanpasbaar zijn?  Ook al beweren velen van niet. 

Bijna alle zadelaanpassingen kunnen op het moment zelf gebeuren.

STAP 9 : NACONTROLE

De triade Paard - aangepast zadel - ruiter observeren in beweging*. Indien gewenst kan hiervoor gebruik gemaakt worden van de impression-pad. Hoe reageert het paard op het aangepaste zadel? Is er reeds verschil merkbaar? Hoe voelt het voor de ruiter? In dit stadium zal de zadelpasser nog wat tips geven mbt de training van het paard. Na het rijden wordt het paard afgezadeld en worden opnieuw thermografische foto's genomen om te controleren of de druk gelijkmatig verdeeld is.

STAP 10:

als het aan je paard lag...

Enkele reacties van klanten

Eindelijk een goede zadelpasser gevonden! en ik heb er al vele gehad.

Gisteren is Zadelpasser Martens Filip bij ons op de weide geweest. Met zijn uitgebreide en holistische kennis heeft mijn paard volledig nagekeken en haar rug opgemeten en het zadel aangepast. 

Ik kan dit aan iedereen aanraden.

Excellente service

Bedankt Filip

Veelgestelde vragen

Is ieder zadel aanpasbaar aan ieder paard?

In theorie ja, maar als de aanpassingen te groot zijn kan het zijn dat kosten baten je beter opteert voor een ander zadel.

Pas jij ieder zadelmerk aan?

Ik pas ieder merk van zadel aan.
Nieuw, tweedehands, of je het bij mij aangekocht hebt of elders

Hoelang moet ik mijn zadel missen?

Meestal niet, de meeste aanpassingen doe ik terplaatse. Lukt het niet of is er teveel werk aan uw zadel dan moet ik het meenemen om in mijn atelier aan te passen. Normaal kan je het dan binnen de 2 weken komen afhalen.

Kom jij bij ons op stal?

Ja, ik heb een mobiele werkplaats en ik kom tot bij je paard, maar indien je wenst kan je ook steeds bij mij in Zwalm terecht.

Woensdag en zaterdag werk ik thuis in Zwalm en maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag ben ik op de baan voor zadelaanpassingen.

Moeten wij een afspraak maken?

Ja, ik werk enkel op afspraak

Hoe kunnen wij betalen

wij beschikken over een mobiele bancontact, je kan dus steeds betalen met cach, bancontact, maestro, visa, mastercard alsook met de bancontact app.