Thermografie bij paarden

Thermografie is een techniek die steeds vaker wordt toegepast in de veterinaire wereld bij paarden. Het is een non-invasieve methode waarbij warmtebeelden worden gemaakt van het lichaam van het paard om afwijkingen en blessures op te sporen. In dit blogbericht leggen we uit wat thermografie precies is en hoe het kan helpen bij het onderzoeken van paarden.

 

Wat is thermografie?

Thermografie is een techniek waarbij een infraroodcamera wordt gebruikt om warmtebeelden te maken van het lichaam van het paard. De camera meet de infraroodstraling die wordt uitgezonden door het lichaam van het paard en zet dit om in een beeld waarbij verschillende kleuren worden gebruikt om de temperatuurverschillen weer te geven. De warmtebeelden laten zien waar er sprake is van verhoogde bloedtoevoer en dus een verhoogde temperatuur, wat kan wijzen op ontstekingen, blessures of andere afwijkingen.

Hoe werkt thermografie bij paarden?

Thermografie kan op verschillende manieren worden gebruikt bij paarden. Een van de belangrijkste toepassingen is het opsporen van blessures. Wanneer een paard bijvoorbeeld kreupel loopt, kan thermografie helpen om de precieze locatie van de blessure te achterhalen. Doordat ontstekingen en blessures gepaard gaan met een verhoogde bloedtoevoer, is dit goed te zien op een warmtebeeld. Op deze manier kan snel worden vastgesteld waar de pijn vandaan komt en kan er gericht behandeld worden.

 

Maar thermografie kan ook worden gebruikt als preventieve maatregel. Door regelmatig warmtebeelden te maken van het lichaam van een paard, kunnen afwijkingen vroegtijdig worden opgespoord. Zo kunnen bijvoorbeeld beginnende ontstekingen worden ontdekt voordat het paard echt last begint te krijgen. Door op deze manier tijdig in te grijpen, kan erger worden voorkomen en kan het herstelproces sneller verlopen.

Voordelen van thermografie

Het grote voordeel van thermografie is dat het een non-invasieve methode is. Er hoeft geen lichamelijk onderzoek te worden uitgevoerd en er zijn geen pijnlijke injecties of ingrepen nodig. Bovendien is het een snelle en eenvoudige manier om afwijkingen op te sporen. Een warmtebeeld kan binnen enkele minuten worden gemaakt en geanalyseerd.

 

Daarnaast is thermografie ook heel geschikt voor paarden die niet goed reageren op lichamelijk onderzoek. Sommige paarden laten niet goed merken waar ze pijn hebben of vinden het lastig om stil te blijven staan tijdens het onderzoek. Met thermografie kunnen toch afwijkingen worden opgespoord, zonder dat het paard hier veel last van heeft.

Conclusie

Thermografie is een waardevolle techniek bij het onderzoeken van paarden. Het kan worden gebruikt om blessures op te sporen en preventief ingezet worden om vroegtijdig afwijkingen te ontdekken.

Over de schrijver
Reactie plaatsen