Ontdek de voordelen van cranio-sacraal therapie bij paarden
19 december 2018 

Ontdek de voordelen van cranio-sacraal therapie bij paarden

Cranio-sacraal therapie is een alternatieve geneeswijze die steeds populairder wordt bij de behandeling van diverse klachten bij zowel mensen als dieren. Een van de dieren waarbij deze vorm van therapie veelvuldig wordt toegepast, zijn paarden. In dit blogbericht gaan we dieper in op wat cranio-sacraal therapie bij paarden inhoudt en welke voordelen het kan bieden.

Wat is cranio-sacraal therapie?

Cranio-sacraal therapie is een alternatieve geneeswijze waarbij er met zachte handgrepen wordt gewerkt op het cranio-sacrale systeem. Dit systeem bestaat uit de hersenen, het ruggenmerg en het heiligbeen en het omhullende hersenvlies, de schedelbeenderen en het heiligbeen. Bij cranio-sacraal therapie wordt er gewerkt aan het losmaken van blokkades en het herstellen van de balans in dit systeem. Hierdoor kan het lichaam zichzelf beter herstellen en kunnen klachten verminderen of verdwijnen.

Hoe werkt cranio-sacraal therapie bij paarden?

Net zoals bij mensen kan het cranio-sacrale systeem van een paard uit balans raken. Dit kan bijvoorbeeld komen door een val of een trauma, maar ook door een slechte houding of te strakke spieren. Door middel van zachte handgrepen kan de cranio-sacraal therapeut het cranio-sacrale systeem van het paard weer in balans brengen. Hierbij worden de schedelbeenderen, de wervelkolom en het bekken gemobiliseerd.

Wat zijn de voordelen van cranio-sacraal therapie bij paarden?

Cranio-sacraal therapie kan bij paarden verschillende voordelen bieden. Hieronder hebben we er een aantal voor je op een rijtje gezet.

  1. Vermindering van pijnklachten: Door de blokkades in het cranio-sacrale systeem van het paard los te maken, kan de pijn verminderen of zelfs verdwijnen. Hierdoor kan het paard weer vrijer bewegen en beter functioneren.
  2. Verbeterde balans en coördinatie: Een in balans zijnd cranio-sacraal systeem kan bijdragen aan een betere balans en coördinatie van het paard. Hierdoor kan het paard beter presteren en kan het de kans op blessures verminderen.
  3. Versterking van het immuunsysteem: Een goed functionerend cranio-sacraal systeem kan bijdragen aan een beter functionerend immuunsysteem van het paard. Hierdoor kan het paard beter beschermd zijn tegen ziektes en infecties.
  4. Vermindering van stress en angst: Cranio-sacraal therapie kan bijdragen aan een vermindering van stress en angst bij het paard. Hierdoor kan het paard zich beter ontspannen en kan het beter presteren.

Conclusie

Cranio-sacraal therapie kan bij paarden verschillende voordelen bieden en kan een goede aanvulling zijn op de reguliere behandelingen.

Over de schrijver
Reactie plaatsen