Wat is craniosacraal therapie?
19 december 2018 

Wat is craniosacraal therapie?

Wat is craniosacraal therapie?

Deze vorm werd bedacht door William G. Sutherland en postuleert een craniosacraal ritme dat door het hele lichaam wordt gevoeld. Het woord “craniaal” verwijst naar de schedel (cranium) als het bovenste “eindpunt”, de term “sacraal” naar het sacrum (heiligbeen) als het onderste “eindpunt”.

Het doel van de craniosacrale therapie is om de mobiliteit van alle elementen (schedel en heiligbeen en alle tussenliggende structuren) te herstellen om een ongestoord craniosacraal ritme te verzekeren.

Essentieel is dat het bindweefsel kan meebewegen tijdens onze bewegingen, zoals lopen, zitten en sporten, werken en zelfs ademen. Daar waar het bindweefsel niet meer voldoende kan meebewegen, ontstaan vroeg of laat problemen.Craniosacraal betekent dat de schedel en het heiligbeen samen een eenheid vormen met de hersen- en ruggenmergvliezen (bindweefsel). Hierbinnen bevindt zich hersen- en ruggenmergvloeistof.  Ook in de rest van ons lichaam zit overal bindweefsel, dat als een elastisch web alles met elkaar verbindt. Elke zenuw, elk orgaan, elk bloedvat is bekleed met bindweefsel dat daarmee een bindende factor is in ons lichaam. Het beschermt, geeft steun en houdt alle onderdelen bij elkaar en van elkaar gescheiden.

Allerlei gezondheidsklachten kunnen verstoringen in de beweeglijkheid van het bindweefsel veroorzaken en andersom. Het kan om concrete klachten gaan, maar vaak zijn ze onduidelijk en zit je paard gewoon niet lekker in zijn vel. Of zijn energie sijpelt langzaam maar zeker uit zijn lijf.

Het uitgangspunt van de craniosacraaltherapie is dat het lichaam het vermogen heeft om zichzelf te herstellen. Net zoals u dat bijvoorbeeld kunt ervaren wanneer u zich heeft gesneden in uw vinger en uw huid zich herstelt.

Dit natuurlijke proces van zelfgenezend vermogen kan verstoord zijn door een ongeluk of operatie, bij ziekte, stress en emotionele gebeurtenissen van bijvoorbeeld verlies, verdriet, angst en boosheid. Of mogelijk door langdurig gebruik van voeding die minder goed te verteren is door het lichaam.

In deze situatie kan craniosacraal therapie bevorderend werken voor het zelfgenezend vermogen van het lichaam.

De craniosacraal therapeut ziet het lichaam, ziel en geest als een geheel met het bindweefsel als verbindend element. Door dit weefsel van de staart naar de schedel te volgen, voelt de therapeut waar de verstoringen zitten. Met zachte aanrakingen en subtiele bewegingen bevordert de therapeut het zelfherstellend vermogen van het lichaam. Dit gaat soms gepaard met een fysieke of emotionele ontlading wat daarna ontspanning als resultaat heeft. Het bindweefsel krijgt weer zijn ruimte en beweeglijkheid waardoor het lichaam de mogelijkheid krijgt weer te gaan herstellen.

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen